Hypotheek weer op niveau van 2008

Hypotheken hebben in het tweede kwartaal het hoogste niveau bereikt sinds het uitbreken van de financiële crisis acht jaar geleden. De gemiddelde hypotheeksom liep op tot 258.000 euro, wat het hoogste peil is sinds 2008, meldde IG&H Consulting maandag.

De groei van de hypotheekmarkt werd vorig kwartaal vooral aangejaagd door huizenbezitters die een nieuw huis kopen (doorstromers). Ook worden veel hypotheken overgesloten, vanwege de zeer lage rente.

De stijgende huizenprijzen en steeds strengere regels rond hypotheken maken het voor starters steeds moeilijker een huis te bemachtigen. De omzet die werd gehaald op hypotheken voor starters groeide vorig kwartaal desondanks met 5 procent.

Onder de aanbieders van hypotheken wonnen Rabobank en ABN AMRO vorig kwartaal het meeste marktaandeel. ING leverde 1,7 procent van zijn aandeel op de hypotheekmarkt in.

De drie grote banken hebben samen meer dan de helft van de markt in handen. Dat komt onder meer omdat het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen in de eerste helft van 2016 is gekrompen.

Bron: De Telegraaf