Hypotheekverstrekkers rekenen vaak te hoge boeterente

De boete die Nederlanders krijgen wanneer zij overstappen naar een andere hypotheekaanbieder is vaak hoger dan de werkelijke schade, ondanks dat dit bedrag niet hoger mag zijn. 

De boetes zijn gemiddeld 15% te hoog, berekende de vergelijkingssite Ikbenfrits.nl.

De boetes vallen hoger uit omdat de hypotheekverstrekkers bij het berekenen van de schade aannames doen over rentes en aflossingen die in hun voordeel zijn, maar niet stroken met de realiteit. `De totale schade over de afgelopen 20 jaar is bijna vijf miljard euro`, stelt de website. De te hoge boeterentes kunnen daarbij klanten ervan weerhouden van aanbieder te wisselen, waardoor de concurrentie beperkt wordt en hypotheken mogelijk structureel te duur zijn.

De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten de boeterente transparanter te maken. De AFM kondigt aan te kijken naar de manier waarop de banken de boetes berekenen. Ook is er een onafhankelijke claimstichting opgericht, waar mogelijke gedupeerden zich kunnen melden. `De stichting gaat eerst om tafel zitten met de banken`, zegt Michiel Lensink van Ikbenfrits.nl. `Als ze niet toegeven, wordt het procederen.`

Bron: Profnews