Als u deze email niet kunt lezen klik dan hier

FacebookTwitter
First image


editie demo 2015

_____________________________________


Soms ook overdrachtsbelasting bij verkoop van aandelen in een BV

De overdracht van aandelen in een BV is belast zijn met 6% overdrachtsbelasting als voldaan is aan een drietal eisen. Samengevat zijn de eisen die gesteld worden: 

- de koper van de aandelen heeft of krijgt 1/3 van de aandelen
- de bezittingen van de BV bestaan voor 50% of meer uit onroerende zaken
- het doel van de vennootschap dient te zijn de exploitatie van die onroerende zaken. 

De laatste eis wordt ook wel de doel- of exploitatie-eis genoemd. Uit de rechtspraak blijkt dat als de exploitatie van de onroerende zaken ondergeschikt is aan het verlenen van diensten, dat dan geen sprake is van het exploiteren van onroerende zaken. Een BV die een camping uitbaat, exploiteert geen onroerende zaken. Bij het drijven van een camping staat niet de exploitatie van onroerende zaken voorop maar het verlenen van diensten aan toeristen. Het zelfde geldt voor het exploiteren van een hotel. Ook daar gaat het om diensten aan gasten en de organisatie van congressen etc. 

In de praktijk kan het onduidelijk zijn of een BV onroerende zaken exploiteert of juist een ander doel heeft. Onlangs is een dergelijk geval door de Hoge Raad beslist. 

lees verder . . .

Banken verhogen marge op hypotheken

Tussen maart  en november 2014 is de extra winstmarge van banken op hypotheken gegroeid van 0,43 naar 0,92 procentpunt. Dat blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis en de Universiteit van Amsterdam.

lees verder . . .

Utrecht stopt met erfpacht

De gemeente Utrecht maakt een eind aan erfpacht voor nieuwbouwwoningen.
Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.

lees verder . . .

Meer hypotheekaanvragen in januari

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in januari circa 13.800 hypotheekaanvragen. Dat is 14 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

lees verder . . .

Aantal notarissen gedaald

Het aantal notarissen in Nederland is het afgelopen kwartaal gedaald. Dit blijkt uit een factsheet die is gepresenteerd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Op 1 januari waren er 16 notarissen minder dan een kwartaal eerder, en 25 minder dan een jaar geleden.  Het totaal komt nu op 1.311 notarissen. Daar staat tegenover dat er in het laatste kwartaal van 2014 meer kandidaat-notarissen bijgekomen zijn: de teller staat nu op 1.670. Ook is het aantal overige medewerkers gestegen: van 5.931 naar 6.049.

lees verder . . .

Meld u aan en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief klik hier
Indien u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief, klik dan hier